1. Mondik Noémi

mondik.jpg

A veleszületett, ösztönös, őserővel feltörő coolság nem igényel magyarázatot. Noémi alig néhány hónapja robbant be a köztudatba, de ennyi idő is elég volt neki ahhoz, hogy meghódítsa a teljes magyar internetet. Olyasmivel rendelkezik, amivel nagyon kevesen. Utánozhatatlan, bármikor felismerhető, egyedi, nagybetűs STÍLUSSAL. Paintalkotásain úgy fogja meg az egyébként minimálisan sem cool magyar valóságot, mint a Szomszédok óta senki. Csak éppen erre még a hétpróbás amerikai coolerek is felkapják a fejüket. Ha valakinek kétségei lettek volna arról, hogy ezt egy lakótelepről is el lehet érni, íme az élő bizonyíték. A határ a csillagos coolég. 2012-ben senki sem dobott nála kúlabbat.


 

2. Maismonsieur Loren

loren.jpg

Láttam nemzedékem legjobb elméit az őrület romjaiban, hisztérikusan - kezdte Üvöltés című nemzedéki versét Allan Ginsberg. Azóta generációk nőttek fel, de nem sok minden változott. A legjobb elmék még mindig hisztérikusak, és mindig van, aki megénekli őket. Nekünk megadatott, hogy a mi Ginsbergünk sokkal inkább Coolberg. Ő Loren, a Maismonsieur fáradhatatlan fényképésze. A budapesti éjszakának egy olyan arca jelenik meg a képein, amiről a legtöbben álmodni sem merünk. Kedves olvasó, ha idén nem szerepeltél egyetlen fotóján sem, az bizony azt jelenti, nem voltál kúl bulin. Semmi baj, lehet jövőre is próbálkozni. Lorentől pedig csak egyet kérünk. Maradjon meg a COOL rettenthetetlen krónikásának! Na jó, még egyet: maradjon meg ő maga is ennyire vadítóan coolnak és sexynek!

 

3. Palvin Barbara

3_palvin.jpg

Széchenyi Zsigmondtól Kittenberger Kálmánig számtalan magyar vadász dicsekedhet nagy trófeákkal, de olyan kapitális COOLvadat egyiküknek sem sikerült leterítenie, mint idén Palvin Barbarának. Justin Bieber meghódítása nemcsak 2012-ben nagy teljesítmény, hanem mindörökké ott lesz a magyar COOL aranybetűkkel írt történelemkönyvében. Közvetlenül Barbara új, Victoria’s Secret-szerződése mellett.

 

4. Bermuda Máté

bermudamate.jpg
Milyen volt Monte Carlo? Aki erre a kérdésre nem vágja rá kapásból, hogy „a hajad kiszőkült”, az jobban teszi, ha még ma összepakol és egy másik országban kezd új és uncool életet. 2012 Magyarországon a Bermudáról szólt: százezrek csodálkoztak rá Dictator gitárjára és Jacked Tomi sapkájára, de a legtöbben azt találgatták, vajon ki lehet az az eszementül kúl hipszter srác a dobok mögött? Hölgyeim! Bermuda Máté ma a legcoolabb magyar pasi, akin még Palvin Barbara szeme is megakadt, de hiába. Máté számára ugyanis a cool életforma mindennél fontosabb, és példája ragadós lehet a COOL magyar ifjúság körében: tartsunk ki a kúlság mellett, és akkor még bármi lehet. Akár az is, hogy reggel a tetőn ébredünk fel!

 

5. Aarion Dani

aarion.jpg

Jó reggelt kívánok, megjöttek a megjöttek a COOLCSÁSZÁROK! Ja, hogy nem jött ki a ritmus? Elnézést, de már megint elbambultunk a legcoolabb magyar ruhamárka, az Aarion féktelen coollekciója láttán. És, ki érti, hogyan, de mindig pontosan ez a helyzet, ha a város coolforráspontjain Aarion-ruhás emberekbe botlunk. Olyan ez, mint egy titkos kézfogás, amit csakis a coolvezérek ismerhetnek. Ha Aarion pólós embert látsz, emeld pacsira a kezed, mert biztos lehetsz benne, hogy cooltestvérrel van dolgod. És ki áll a coolklán mögött? Hát Aarion Dani és csapata!

 

6. Nouvelle Phénomène Angéla

6_angela.jpg

Sokféleképpen lehet ebben az országban COOL-nak lenni, de a Nouvelle Phénomène együttes felbukkanása minket nagyon meglepett. Ez a fajta hűvös, azaz COOL, újhullámos szexiség egyáltalán nem volt jelen Budapesten, erre tessék jött Angéla, a magyar Sophie Ellis-Bextor és Ida No egyszemélyben, és leesett az állunk. Ez bizony világszínvonal!

 

7. Kele Ildikó

23_kele.jpg

Te még mindig azt hiszed, hogy csak uncool nagymamák kötögetnek? Hát neked tuti nem szólt senki, hogy az utóbbi évek legjobb fiatal magyar divattervezője Firenzében prezentálta a legújabb, csak úgy összekötögetett kollekcióját! A Kele Clothing brand már jelen van a divat összes jelentős metropoliszában, miközben azt a varázslatot tudja, hogy egyszerre nagyon magyar és nagyon COOL.

 

8. Ív & Candie

8_ivcandie.jpg

Magyarország cooltörténelmének két korszaka van: Í&C. e. és Í&C u. Ez a két őrületesen tehetséges csaj 2012-ben nemcsak megmutatta Magyarországon, hogy mi fán teremnek az olyan COOL fotográfusok, mint például az ő ismeretterjesztésük előtt itt ismeretlen Terry Richardson, de nagyon gyorsan bekerültek a nemzetközi COOLforgásba is. Csak annyit mondunk: Vice Magazine!

 

9. Lang Ádám

lang.jpg

Atyavilág! 2012-ben, amikor magyar fiatalok nyavalygásával van tele az ország, hogy "itt már úgysem lehet semmit csinálni", egy győri srác fogta magát, és megmutatta, ha valakinek coolból van a szíve, a világot is fel tudja forgatni maga körül. Ádám úgy söpört végig az idei éven, mint egy tizes fokozatú földrengés. Fellépései a Halál Judit és a Summer Schatzies zenekarokkal mind egy-egy kis Coolstockkal érnek fel, nemzedéki himnuszaira forradalmak törhetnének ki. Közben letette az új Sziget fesztivál alapjait, és vannak már bulik Budapesten, amiket úgy hirdetnek meg, hogy őt és barátait nem engedik be! A Divatos Punkok vs. Trú Lo-Figurák a legrobbanásveszélyesebb rivalizálás a Gumipop vs. Tesco Disco-csörte óta, de bárki marad állva a végén, egy dolog biztos. Magyarország coolnöki posztján ma Lang Ádám ül.

 

10. Spielmann Liliane

10_huskyliliane.jpg

Ha voltál 2012-ben bármelyik COOL budapesti buliban, hallhattad te is a susmogást. Ki az a szemtelenül fiatal és szemtelenül divatos csaj, akit mindenki bámul? Kinek van ilyen egyedülállóan COOL stílusa ebben a városban? Mindannyian megtisztelve érezhetjük magunkat, hogy Liliane, akire már a legCOOLabb divarmárkák is felfigyeltek, még itt él köztünk, és nem Berlinben vagy Brooklynban vonzza a tekinteteket.